Filet z kurczaka w cieście francuskim
2015-04-10Ciepłe i szybkie danie, które również doskonale smakuje na zimno.
Pierś kurczaka kroimy w paski i marynujemy – użyliśmy sosu czosnkowo-miodowego, ale sprawdzi się dowolna marynata.
Pieczarki kroimy i podsmażamy na cebuli, aby pozbyć się nadmiaru wody. Podduszamy na patelni szpinak.
Gotowe ciasto francuskie kroimy na dwie części, a następnie nacinamy brzegi – jak na zdjęciu.
Na cieście układamy kurczaka, pieczarki, szpinak, ser kozi albo inny ulubiony. W drugiej wersji dodaliśmy oscypek i pesto.
Ciasto zawijamy, smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy rozmarynem i pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z sałatką albo z ratatouille – przepis wkrótce.
Smacznego.