Tarta z kurczakiem, szpinakiem i fetą
2014-11-06Przygotowujemy ciasto. Składniki w proporcji 3:2:1, czyli 300 g mąki (1 szklanka to ok. 130 g), 200 g masła, 100 g cukru (najlepiej cukier puder), jedno żółtko, szczypta soli, łyżka kwaśnej śmietany (pod koniec zagniatania).
Ciasto mieszamy i zagniatamy. Umieszczamy na 15 minut w zamrażarce.
Przygotowujemy pozostałe składniki. Podsmażamy kurczaka, pieczarki, szpinak, kroimy suszone pomidory i paprykę.
W miseczce mieszamy szklankę słodkiej śmietanki, jedno jajko, ok 80 g fety i 50 g sera pleśniowego. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażarki, układamy w formie do tarty (uprzednio posmarowanej masłem) i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy podpieczone ciasto, układamy przygotowane składniki i ponownie wstawiamy do piekarnika, na ok. 25-30 minut.
Podajemy z sałatką i dekorujemy sosem balsamicznym. Doskonale smakuje również na drugi dzień po przygotowaniu.