Papryka faszerowana
2015-04-17
Składniki:
2,5 papryki,
450 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 saszetka białego ryżu,
połowa dużej lub cała mniejsza cebula,
natka pietruszki,
odrobina świeżej kolendry,
1 puszka pomidorów w puszce (krojonych),
jajko,
1 duży ząbek czosnku,
łyżka startego sera gruyere,
zioła: tymianek, oregano, sól, pieprz, bazylia.
Papryki kroimy na pół, oczyszczamy z nasion. Cebulę, natkę, kolendrę, czosnek drobno siekamy i mieszamy z mięsem mielonym.
Dodajemy 3/4 pomidorów z puszki, jajko, ser i przyprawy, mieszamy. Faszerujemy papryki nadzieniem, następnie smarujemy pozostałą częścią pomidorów i sosu z puszki, posypujemy oregano, tymiankiem i odrobiną startego sera.
Papryki układamy w naczyniu do zapiekania (aby mieć pewność, że będą miękkie i soczyste proponuję ułożyć je na cienkiej warstwie sosu pomidorowego).
Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 45 minut.
Smacznego.