Ciasto filo ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami
2014-08-07Czas przygotowania ok. 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Poziom trudności: średni
Wbrew pozorom to danie przygotowujemy błyskawicznie. Składniki możemy modyfikować i dobrać do własnych preferencji smakowych. Nie musi to być danie wegetariańskie, ponieważ możemy dodać łososia, szynkę parmeńską albo wędzonego kurczaka.
Składniki w moim przepisie:
– 0,5 kg szpinaku
– 1 opakowanie sera koziego twarogowego (ok 150 g)
– pół opakowania fety
– 1/4 papryki
– pół słoika suszonych pomidorów (ok 12)
– kilka listków mięty
– 2 jajka
Przygotowanie:
– szpinak wrzucamy na patelnię i odparowujemy wodę
– po kilku minutach kroimy, mieszamy z serem, warzywami i jajkami.
– ciasto filo układamy w formie. Najpierw smarujemy każdy arkusz oliwą, masłem, albo, tak jak w moim przepisie olejem z suszonych pomidorów.
Następnie układamy posmarowaną stroną do dołu, warstwa po warstwie. Z 7 arkuszy 5 zostało ułożonych jako spód.
– wykładamy nadzienie
– na wierzchu układamy kolejne dwa arkusze ciasta i zawijamy części wystające poza formę.
Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ze względu na fetę i kozi ser, ciasto doskonale komponuje się z lekko słodką sałatką. Na zdjęciu sałatka z sałaty, owoca tamarilo oraz arbuza.