Spring Rolls
2015-02-12
Sajgonki wiosenne lub naleśniki wiosenne. Danie, z którym spotkał się na pewno każdy miłośnik kuchni azjatyckiej.
Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie – wystarczy zaopatrzyć się z składniki i zapoznać z naszym przepisem.
Nadzienie: 2-3 posiekane ząbki czosnku, 1 pokrojone w kostkę tofu, 2 listki czosnku pokrojone w 2 cm kawałki, 100g kiełków fasoli, 50g pokrojonego kurczaka, 100g makaronu sojowego (glass noodle), 2-3 szklanki oleju do smażenia.
Do przygotowania i udekorowania: olej do smażenia (słonecznikowy lub rzepakowy), łyżeczka cukru, 2 łyżeczki sosu rybnego, 3 łyżeczki sosu ostrygowego, 1 szklanka wody.
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Na rozgrzany w woku olej (2-3 łyżki) wrzucamy czosnek, ustawiamy średnią moc, dodajemy tofu i kurczaka, smażymy ok 1 minuty.
Dodajemy cukier, sos rybny i sos ostrygowy i ustawiamy palnik na wysoką moc, odsuwamy składniki na bok woka, wrzucamy makaron sojowy i od razu odrobinę wody, aby się ugotował (ok. 1 min).
Dodajemy kiełki i szczypiorek, gotujemy 1-2 minuty.
Odkładamy na talerz i czekamy, aby chwilę przestygło.
Przygotowujemy ciasto na spring rolle – można kupić mrożone.
Zawijamy zgodnie z instrukcją na zdjęciach. Przed zawinięciem ostatniego fragmentu smarujemy go rozmieszanm jajkiem, aby się przykleił.
Ponownie rozgrzewamy w woku olej – musi być go wystarczająco dużo, aby smażyć po 2-3 spring rolle.
Smażymy przez ok. 1-2 minuty, aż staną się brązowe.
Zapewniam, że jedynym momentem, kiedy może się coś nie udać jest zawijane, ale to tylko kwestia 2-3 powtórzeń. Podajemy z sałatką – najlepiej z papai. Smacznego.